Quantcast
Channel: Blog feed for the "saab" tag
Viewing all articles
Browse latest Browse all 807

Appar som kan stötta

$
0
0

Som interaktionsdesigner är det lätt att ta med sig jobbet hem. När jag nyligen arbetade med en app för kroniskt sjuka gick tankarna snabbt till min 8-årige son med migrän. Jag dammsög marknaden efter appar som kan stötta mig och honom, men resultatet och kvaliteten var mager.

På inUse arbetar vi en hel del inom området hälsa. I ett av våra senaste projekt har vi tagit fram en prototyp inom e-health-området, en app som ska stötta patienter då de tar sin medicin. Den är alltså tänkt att tillsammans med utskriven medicin hjälpa patienten i vardagen och göra deras situation bättre.

Som interaktionsdesigner är det ibland svårt att lämna jobbet på jobbet. Det jag arbetar med dagligen spiller ofta över på de produkter och tjänster jag använder som konsument. Kunskapen jag förvärvar på jobbet tar jag med mig hem. Och parallellt i framtagandet av appen tittade vi på konkurrerande appar. Det började få mig att fundera på om det fanns appar som kunde stötta mig som mamma till en liten kille med migrän. Det kan tänkas vara en enkel sak för den som inte lider av migrän att sköta sjukdomen. Men för barn under tolv finns det inga mediciner, man är istället tvungen att förlita sig på en mix av receptfria värktabletter och finjustera detta tillsammans med mat, sömn och intryck. Det ska sägas att det nu även finns tabletter mot illamående som funkar ganska bra för dem som, precis som min son, har migrän som är väldigt beroende av blodsockernivån.

Jag har en Fairphone och förlitar mig på apparna som finns i Playbutiken. Jag gjorde därför en sökning på "migraine" och fick ett antal träffar på appar kring huvudvärk varav endast två, vad jag kunde se, var specifika för migrän. Sagt och gjort, jag laddade ner Migrane Buddy (från Healint) och Headache Diary (från Froggy Ware) för att se om de på något sätt kunde assistera mig.

Tre målgrupper

I vårt arbete inom hälsa och framförallt med appar har ett antal tydliga målgrupper utkristalliserats. Vi har den som är svårast att övertyga: In Denial. Det är personen som inte riktigt tagit till sig sitt tillstånd och helst gör så lite som möjligt. I denna grupp finns många tonåringar då de ofta ignorerar sin sjukdom eftersom man i den åldern hellre vill vara som alla andra och inte sticka ut. Viktigt för denna grupp är en så låg instegströskel som möjligt.

Samtidigt följs denna grupp inte sällan av vad vi kallar för Caretaker, kanske en förälder. Precis som i mitt fall är det den person som stöttar, hjälper till med medicineringen, står vid sidan av och hoppas på det bästa. Det vill säga: jag försöker så gott jag kan med uppmaning, uppmuntran, medicin och mat för att se till att min son undviker anfall och när det brutit ut, stöttar jag så gott jag kan.

En annan stor grupp är dem vi kallar för Want to do it right, som helt accepterat sin sjukdom och gör allt för att det ska fungera. Personerna kan dock känna att det är svårt att ”få till det” och de behöver uppmuntran och tydliga instruktioner. Många av dessa egenskaper kan jag enkelt se i min son. Han gör trots allt sitt bästa med att sova och äta ordentligt, men det kanske inte alltid är så lätt att komma ihåg allting när man är åtta år och mycket snurrar i huvudet?

Test ett

Jag började med att använda Migrane Buddy då den första anblicken helt enkelt tilltalade mig mer. Den är relativt enkel att komma igång med, men kräver att jag registrerar mig.

  • Appen registrerar sömnen varje dygn, vilket är bra med tanke på att sömn är viktigt för att hålla migränen i schack. Sömnen registreras genom inmatning och kommer med ett förslag på tiden då telefonen varit inaktiv vilket är smart.
  • Att registrera ett anfall går lätt i tydliga steg – man anger bland annat tid, trolig orsak och om man har mens. Detta borde rimligtvis inte vara applicerbart på alla personer, speciellt inte en 8-årig pojke.
  • Men sedan fokuserar de endast på en lösning och om de fungerade eller inte. Fail eftersom det i vårt fall är en mix av saker som gör att min son mår bättre.
  • När jag registrerat ett av min sons anfall konstaterar appen bara att anfallet gick att stoppa men inte när. Jag antar att den tror att den tid man anger som sluttid är då det stoppade. Men, ett anfall kan faktiskt gå i vågor och när man trodde att det var över kommer det tillbaka med full kraft.
  • Jag får en fin sammanfattning av mina inmatade svar men det verkar inte som att informationen kopplas till tidigare anfall för att på så sätt hitta mönster.

Test två

Headache Diary ger mig inte alls samma känsla och känns faktiskt som ett hemmabygge. Dessutom stöter jag på problem direkt när jag ska registrera ett anfall eftersom jag inte kan ange något som är längre än 24 timmar.

  • Ett anfall kan endast anges i antal timmar, inte utifrån start och sluttid, så redan där tröttnar jag.
  • Typ av huvudvärk är väl det som avslöjar att detta kanske inte är en app endast för migrän eftersom migrän här är en av typerna.
  • När man ska ange orsaken till utbrottet är orsakerna något snäva och det finns ingen möjlighet att ange att jag kanske helt enkelt inte vet varför. Bra är dock att jag här kan ange flera orsaker, precis som för Migrane Buddy.
  • Det går att lägga till mediciner som man använder och som inte finns med i deras lista.

Den här appen har jag helt enkelt inte använt lika mycket eftersom den inte känns lika trygg. Samtidigt frågar Migrane Buddy varje morgon om sömnen vilket gör det mer naturligt att mata in antalet timmar.

Önskelistan

Så vad är det då jag egentligen vill ha? Får jag önska helt fritt vill jag ha en app som:

  • Gör att jag kan få stöd då ett anfall pågår!
  • Har lärt sig av mina tidigare inmatningar och kan leda mig genom ett flöde.
  • Gör att jag endast behöver klicka i att anfallet har börjat och sedan guidar mig genom ett flöde som baseras på vad jag har svarat tidigare gånger.
  • Ger mig bra råd för att gå vidare. Till exempel påminner mig när det är dags att ta mer medicin för att plana ut och inte krascha igen.
  • Är så smart att den säger till om barnet sovit för lite några nätter på raken och rekommendera sovmorgon eller ett extra mellanmål för att hålla nivåerna uppe.

Vet du om någon app som kan lösa allt detta för mig och andra i samma situation? Mejla gärna mig eller skriv en kommentar nedan och dela med dig. Jag fortsätter leta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 807

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!